Help, mijn olijfolie heeft NutriScore C
De NutriScore is een zogenaamd 'voedselkeuzelogo', waar de meest gezonde producten binnen een productgroep de score 'A' krijgen en de meest ongezonde de score 'E'. De toekenning van scores is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in het product. Steeds meer producenten zetten de NutriScore op hun producten, al gaat dat niet altijd van harte.
Is een hogere NutriScore altijd een gezondere keuze?
Het systeem probeert consumenten er toe te bewegen om gezondere keuzes te maken, terwijl het tegelijkertijd producenten probeert te stimuleren om hun producten met steeds minder zout, suiker en vet te vervaardigen.
Zo zullen conservenfabrikanten proberen hun groenten met steeds minder toegevoegd suiker en zout te produceren. Dat blijkt al uit het feit dat veel appelmoes tegenwoordig zonder toegevoegd suiker wordt verkocht. Dat levert de fabrikant een 'A' op, al is het wel een beetje valsspelen, want de producent gebruikt simpelweg een andere, veel zoetere appelsoort. De appelmoes is daardoor even zoet als vroeger, maar er is geen suiker toegevoegd.
Een ander voorbeeld zijn frisdranken. Haal de suiker eruit en vervang het door een intensieve zoetstof als aspartaam. Het gevolg daarvan is dat Coke Zero gezonder lijkt te zijn dan reguliere cola. Ook dit lijkt niet helemaal de bedoeling van de NutriScore, want beide versies zijn eigenlijk niet gezond omdat ze geen nuttige voedingsstoffen in zich herbergen.
Waarom is de lage NutriScore bij plantaardige oliën misleidend?
Alle plantaardige oliën en vetten hebben NutriScore 'C', 'D' of 'E' gekregen. Hoewel de gedachtegang erachter klopt, lijkt het natuurlijk zeer oneerlijk dat een gezonde olie als olijfolie vrijwel dezelfde score krijgt als ongezonde palmolie of kokosolie. Dat is het gevolg van het feit dat de regelgevers hadden besloten om slechts naar het vetgehalte te kijken en al het andere buiten beschouwing te laten. Als we ook nog eens de recente wetenschappelijke inzichten bestuderen, dan blijkt dat het langdurig consumeren van palmolie zelfs kan helpen om kanker te laten uitzaaien. Dát staat niet prominent op het etiket van een fles palmolie vermeld.
Toch, zo menen wij, doet dit geen nog recht aan de gezonde aspecten van olijfolie. Het is immers de meest gezonde keuze.
Conclusie
Het algoritme van NutriScore voor een aantal productgroepen dient aangepast te worden, zo menen diverse Zuid-Europese landen en het Wetenschappelijk Comité van de Nutri-Score is het daarmee volledig eens. Een aangepast NutriScore-algoritme voor oliën met veel onverzadigde vetten past binnen vrijwel alle Europese voedingsaanbevelingen. Bovendien probeert het systeem van NutriScore de consument immers te bewegen om de meest gezonde keuze te maken. Als het verschil tussen ongezonde plantaardige oliën en gezonde plantaardige oliën te klein is, zal tegelijkertijd ook de stimulans te klein zijn om die consument een andere, gezondere keuze te laten maken als deze ietwat twijfelend voor het schap in de supermarkt staat.
Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.