Twee eetlepels extra virgine olijfolie per dag? 🍀
Volgens recent onderzoek kan de extra inname van extra vierge olijfolie beschermen tegen atherosclerose (aderverkalking) door niveau aan LDL-cholesterol (het 'slechte cholesterol') te verlagen[1]. Bij een hoog LDL-cholesterol heb je meer kans op vernauwingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op in de bloedvaten.
Olijfolie staat bekend als een van de belangrijkste bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, een type vet waarvan is aangetoond dat het het cholesterolgehalte in het bloed verbetert. Men dacht dat de beschermende eigenschappen van olijfolie voornamelijk te danken waren aan de aanwezigheid van dit type vet. Nieuw onderzoek toont echter aan dat het hoge gehalte aan diverse antioxidanten minstens even belangrijk is.
De resultaten van dit onderzoek kwamen uit de EurOlive-studie, waarbij onderzoekers van universiteiten in vijf Europese landen betrokken waren.
De onderzoekers rekruteerden 200 gezonde mannen en wezen ze willekeurig toe aan een van de drie groepen om dagelijks 25 ml olijfolie te consumeren met drie verschillende niveaus van polyfenolen, namelijk [a] geraffineerde olijfolie met een laag polyfenolgehalte, [b] gewone olijfolie met een gemiddeld polyfenolgehalte en [c] extra vierge met een hoog polyfenolgehalte.
Wat is polyfenolgehalte?
Het polyfenolgehalte is een maat voor de hoeveelheid polyfenolen in een voedingsmiddel, zoals olijfolie. Polyfenolen zijn antioxidanten die van nature voorkomen in planten en die beschermende eigenschappen hebben tegen oxidatieve schade in het lichaam. Het polyfenolgehalte van olijfolie kan variëren afhankelijk van factoren zoals het rijpingsstadium van de olijven en de manier waarop de olie wordt geproduceerd. Het is aangetoond dat extra vierge olijfolie, met een hoog polyfenolgehalte, een gunstiger effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed en bescherming biedt tegen atherosclerose (aderverkalking) dan geraffineerde olijfolie met een laag polyfenolgehalte.
De resultaten duidelijk toonden aan dat de consumptie van extra vierge olijfolie de niveaus aan antilichamen het meest verhoogde aangetroffen. Die antilichamen, anti-oxLDL genaamd,verlagen op hun beurt het geoxideerde LDL-cholesterol (oxLDL).
Dit was niet de eerste keer dat werd aangetoond dat de polyfenolen in olijfolie een beschermend effect hebben tegen oxidatieve schade. Er waren echter onzekerheden over de vraag of echte doses olijfolie dit effect kunnen bereiken[2].
In dit onderzoek lieten de onderzoekers de proefpersonen ongeveer 2 eetlepels olijfolie per dag consumeren, een redelijke hoeveelheid voor niet-mediterrane landen.
Tunesiërs, die de hoogste inname van olijfolie per persoon ter wereld hebben, consumeren ongeveer 70 ml per dag, terwijl Spanjaarden en Italianen dagelijks ongeveer 35 ml binnenkrijgen. In Noordwest-Europa wordt gemiddeld ongeveer 2.5 milliliter per persoon per dag geconsumeerd.
Ook de bewaarcondities spelen een belangrijke rol. Olie, die op een donkere, koele plek in een donkere fles wordt bewaard, behoudt meer van zijn antioxidanten. Lange bewaartijden verminderen ook het gehalte aan antioxidanten, want hoe langer olijfolie ongebruikt in een fles zit, hoe meer polyfenolen het verliest.
Overigens beschermt zonnebloemolie niet tegen die oxidatie van LDL-cholesterol[3].
Koop je gezonde extra virgine Tunesische Extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier
Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?
Vandaag besteld is morgen in huis bezorgd door Post NL.