yakelos-chemlali-

Een bijzondere olijf:  Chemlali

De Chemlali staat ook wel bekend als de Chemlali de Sfax en dat is al direct een duidelijke aanwijzing voor zijn herkomst . Sfax is namelijk een stad in Tunesië. De Chemlali is de meest aangeplante olijfboom in dat land en dat heeft een goede reden: de Chemlali heeft zich namelijk perfect weten aan te passen aan de droge weersomstandigheden. Zelfs onder de zinderende omstandigheden van de gloeiend hete Sahara weet deze variëteit zich nog goed te handhaven. Omdat de temperaturen gedurende de nacht tot het vriespunt kunnen dalen is de Chemlali ook redelijk bestand tegen vorst. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat de Chemlali behoorlijk tolerant is tegen zout, wat ook al een goede overlevingsstrategie is gebleken. Het is een zeer robuuste soort die al door de Feniciers en Romeinen werd gewaardeerd om zijn overheerlijke olijfolie .

De Chemlali olijfbomen kunnen enorme afmetingen bereiken. Eén enkele olijfboom kan, volgens verhalen, wel twee miljoen olijven opleveren die samen tot 1.000 kilo kunnen wegen. Maar als je vervolgens de rekenmachine ter hand neemt en berekent hoeveel zo'n olijf per stuk moet wegen dan kom je tot een ietwat verrassende conclusie: het is maar Een hele kleine olijf.
olijfboom Yakelos
Dat kleine formaat is natuurlijk eenvoudig te verklaren, want een olijf is botanisch gezien een bes. Omdat de boom zeer zuinig met water om kan gaan, heeft de olijf zich ook moeten aanpassen en is in staat te rijpen met maar heel weinig vruchtvlees om het zaad. Veel denken dat bessen zoet moeten te zijn om vogels te verleiden om die te ontstaan op te eten, maar dat is niet de officiële definitie van een bes. Een bes is simpelweg een omhulsel om het zaad te beschermen en dat klopt ook voor een olijf.

Yakelos Olijf

Overigens heeft het chronische gebrek aan water ook tot gevolg dat de Chemlali maar langzaam afrijpt. uiteindelijk zal hij kleuren tot een dieppaarse kleur.

Dat kleine maakt het vervolgens lastiger om olijfolie uit de oogst aan olijven te persen. De extra vierge olijfolie van de Chemlali heeft een zachte ietwat fruitige geur en smaak. Dat samen met een aangename bittere smaakje, gevolgd door een bekende peperachtige sensatie achter in je kiel.

Qua samenstelling we kort zijn, want ook de Chemlali levert namelijk supergezonde olijfolie met een gehalte van 55 tot 59 procent aan oliezuur. Deze olijfolie is geschikt voor dressings, maar kan ook dienst doen als olie om in te bakken. Al vind ik dat laatste een beetje zonde voor een goede olie.

Artikel geschreven door: Fred de Vries


zalm-en-groenten-pakketje

Zalm en groenten pakketje

GERECHT: BIJGERECHT VOOR 2 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: ONGEVEER 5 MIN. (30 MIN IN DE OVEN)

VERWARM DE OVEN VOOR OP 200 GRADEN.


SNIJ DE COURGETTE IN DE LENGTE (HALVE MAANTJES), DE UI IN TWEEËN EN VERVOLGENS IN HALVE RINGEN, KNOFLOOK IN DUNNE PLAKJES EN DE HALVE CITROEN IN SCHIJFJES.


PRIK DE KRIELTJES RONDOM IN, LEG ZE OP EEN BORD EN STOOM ZE 2 MINUTEN VOOR IN DE MAGNETRON. SNIJD ZE VERVOLGEN IN TWEEËN.


VOUW EEN FLINK STUK ALUMINIUMPAPIER DUBBEL. LEG OP DE ENE HELFT DE PLAKJES COURGETTE, UI EN KNOFLOOK, VERDEEL HET ZODANIG DAT U RONDOM EEN VOUWRAND OVERHOUD. LEG DE ZALM ER BOVENOP EN VERDEEL DE TOMATEN EN AARDAPPELTJES EROMHEEN. LEG PLAKJES CITROEN BOVENOP DE VIS EN BESPRENKEL HET GEHEEL RIJKELIJK MET EXTRA VERGINE OLIJFOLIE VAN TERRA DELYSSA. NU NOG ALLEEN GOED KRUIDEN MET DE OREGANO EN ANDERE KRUIDEN NAAR KEUZE.


VOUW HET ALUMINIUMPAPIER GOED DICHT, TOT U EEN GESLOTEN PAKKETJE HEEFT. LEG DE PAKKETJES IN DE VOORVERWARMDE OVEN EN BAK ZE IN ONGEVEER 25 MINUTEN GAAR IN DE OVEN.


SCHEUR DE VISPAKKETJES OPEN SMULLEN MAAR.
Ingrediënten:
2 stukjes zalm
1 courgette, in halve maantjes
3 handjes cherrytomaten
200 gram ongeschilde krieltjes
1 rode ui, in halve ringen
1 teen knoflook, in dunne schijfjes
Halve citroen, in schijfjes
Paar takjes verse oregano
Extra Vergine Olijfolie van Terra Delyssa
landschap-olijfbomen-yakelos-

Tunesië: Olijvenoogst 2021/2022 gericht op 700.000 ton

De Tunesische olijfolieproductie voor het seizoen 2021/2022 lijkt een stuk hoger te zijn dan het vorige seizoen. Naar schatting zal de totale oogst zo'n 700,000 ton olijven bedragen, al kunnen de weersomstandigheden in oktober nog een een behoorlijke invloed uitoefenen op de oogst van de olijven.

De totale olijvenoogst bedroeg in het seizoen 2020/2021 ongeveer 600,000 ton, waaruit zo'n 140,000 ton olijfolie kon worden geperst. Dat men nu ongeveer 100,000 ton meer olijven denkt te oogsten lijkt dus goed nieuws voor de Tunesische producenten, want bij een gelijkgebleven gehalte aan olijfolie zorgt dat voor ongeveer 160,000 ton olijfolie. Even rekenen: Olijfolie heeft een soortelijk gewicht van 0,92. Ongeveer 160,000 ton olijven levert dus 147,200 liter overheerlijke Tunesische olijfolie op.


De Tunesische producenten hopen dat de vraag naar hun olijfolie op de internationale markt zal toenemen. Doordat mensen steeds gezonder willen gaan leven, is ook het zogenaamde Mediterrane dieet aan een behoorlijke opmars bezig. Consumenten gaan daardoor steeds meer olijfolie gebruiken, wat een prijsopdrijvend effect heeft.

 Biologische Olijfolie

 Wees er dus snel bij ! Nu zijn de prijzen nog niet gebaseerd. Koop je Tunesische biologische extra vierge olijfolie.

Biologische Olijfolie

Mechouia salade

Salades zijn in het Middellandse Zeegebied bijzonder populair. Niet alleen zijn ze altijd eenvoudig te bereiden, ze zijn vaak ook verfrissend in de soms zinderende hitte. De mechouia salade is de variant die populair is in Tunesië. De naam is de 'vertaling' van salata mashwiya, wat 'gegrilde salade' betekent.

Yakelos olive oil
In Tunesië is de mechouia salade vooral een voorgerecht, maar deze salade kan natuurlijk ook dienst doen als de meer bekendere Griekse salade die bij iedere gelegenheid op tafel kan komen, zelfs als hapje bij de borrel.

De mechouia salade is wat pittiger dan zijn Griekse broertje en dat komt omdat men in Tunesië wel wat van extra pit in de gerechten houdt.(Harissa)

Harissa , dat onder andere bestaat uit gedroogde rode pepers, cayenne, knoflook, koriander en karwij.

harissa Yakelos.jpg

Ook het recept is eenvoudig. Men gebruikt wat men voorradig heeft aan verse groenten: tomaten, paprika, uien, knoflook (en soms aubergine). Vaak wordt er wat harrisa overheen gestrooid. Alles wordt op ongeveer 200 °C in de oven gegrild tot de groente 'beetgaar' zijn. Daarna wordt alles tot een dikke pasta gemalen. Daarna voegt men biologische extra virgine olijfolie (en soms tonijn). Ter decoratie worden er vaak gekookte eieren of feta bovenop geplaatst. Als laatste kun je er nog wat peterselie of koriander overheen strooien.

Bij Yakelos zijn we gek op dit gerecht:)

Yakelos olijfolie

De tragiek van de Tunesische olijfolie

In de olijfgaard van Salim Rekik snoeit een medewerker een chemlali olijfboom.

Onbekend maakt onbemind, zo luidt het spreekwoord. Tunesië is na Spanje de grootste producent van biologische olijfolie ter wereld, maar vrijwel niemand weet dat. Die treurigstemmende situatie blijft ook zo bestaan als het aan invloedrijke Spaanse olijfolie handelaren ligt.


Wat is er aan de hand? De Europese markt van olijfolie is in handen van een handvol grote Spaanse olijfolieproducenten met een wereldwijde afzet. Ze kunnen veel meer verkopen dan de Spaanse olijfbomen kunnen produceren. Er bestaat dus een structureel tekort tussen productie en verbruik. Dat kost omzet en winst. Spaanse en Italiaanse handelaren hebben voor dat probleem een oplossing gevonden: ze importeren Tunesiche olijfolie in bulk, mengen die met hun olie van mindere kwaliteit en zetten dan op het etiket dat er Spaanse of Italiaanse olijfolie in de fles zit.


Tunesië mag zich al een paar jaar na Spanje de grootste producent van olijfolie ter wereld noemen. De productie steeg in 2019 tot een record van ruim 350,000 ton. Ruim 300 duizend boeren in Tunesië leven van de olijfolie, 85 procent van hen van boomgaarden van minder dan 10 hectare. Omgerekend exporteerde Tunesië in 2020 voor een bedrag van €700 miljoen aan extra virgine olijfolie en dat was zo'n beetje de helft van de totale agrarische export van dat land.


Maar Tunesië exporteert vrijwel alleen olijfolie in bulk. Zou men in staat zijn de olijfolie als merkartikel op de Europese markt af te zetten, dan zou die exportwaarde meer dan €2 miljard bedragen. Maar zo eenvoudig ligt dat niet, want om Tunesische producenten eerlijker toegang kansen op de wereldmarkt te bieden, heeft de Europese Unie Tunesië in een ver verleden een quotum gegeven om 56,700 ton olijfolie belastingvrij naar de EU-lidstaten te exporteren. Dat belastingvrije quotum werd echter opgekocht door de grote Spaanse multinationals. Het Office National de l'Huile, dat namens de Tunesische producenten de handelsonderhandelingen voert met de EU wordt simpelweg buitenspel gezet door een aantal invloedrijke tussenhandelaren. Zij hebben dankzij de juiste politieke connecties en financiële slagkracht wél de benodigde licenties om te mogen exporteren en leveren rechtstreeks aan de grote Spaanse olijfolie producenten, waar ze soms zelfs bij op de loonlijst staan.

null





Als we een beetje sarcastisch naar het probleem kijken dan kunnen we stellen dat de EU eigenlijk met handelaren uit de EU onderhandelt over olijfolie die uit Tunesië komt.

De Europese consument van biologische olijfolie blijft van dit alles onwetend en kan daardoor niet of nauwelijks genieten van de hoge kwaliteit Tunesische olijfolie. Ook zij zijn daardoor slachtoffer van de hebzucht van de grote Spaanse en Italiaanse tussenhandelaren.


null



Artikel geschreven door: Fred de Vries


Eerlijke olijfolie, wat is dat eigenlijk?

  • Het oprechte verhaal van biologische olijfolie.
  • Incl. 7 (h)eerlijke recepten bereid met Terra Delyssa extra vergine olijfolie.
  • Terra Delyssa behoort tot 's werelds beste olijfoliën.
  • Bekend van 24Kitchen
  • 100% Biologisch