Kerkennah Saus


Wereldwijd bestaan er bijkans ontelbare sauzen. Sommige sauzen dragen zelfs de naam van het land waar ze (vermoedelijk) ontstaan zijn. Zo bestaat er een Sauce Espagnole ('Spaanse saus') en zelfs een beroemde Sause Hollandaise ('Hollandse saus'). Wikipedia, waarvan we tegenwoordig menen dat deze alwetend is, noemt er hier een groot aantal. Toch is er eentje aan de aandacht ontsnapt: de Sauce Kerkennaise (ofwel Kerkennah saus).
Waar komt de Kerkennaise Saus vandaan?

De Sauce Kerkennaise is vernoemd naar de Kerkennah Eilanden, een aantal eilanden die voor de oostkust van Tunesië liggen. De twee grootste eilanden zijn Chergui (afgeleid van šarqiyy 'oostelijk') en Gharbi (afgeleid van arabiyy 'Arabisch'). Het klimaat is er zeer warm en droog, terwijl vanuit de richting van het land ook nog eens een sterke hete wind, de Gharbi genaamd, geen vocht meevoert. Het gevolg is een woestijnachtig landschap waar weinig kan groeien. De bevolking leeft vooral van visserij, aangevuld met de beperkte inkomsten uit toerisme.

 

Garnalen en de Kerkennah Saus

Garnalen zorgen bij de bevolking van de Kerkennah Eilanden vaak voor een gezellig samenzijn. Bij die garnalen hoort een heerlijke plaatselijke saus, de Sauce Kerkennaise. Uiteraard zijn zowel de saus als het recept ervan obscuur, maar dat betekent echt niet dat deze ook een Hollandse garnaal wat kan opkikkeren.Op internet circuleren echter vooral recepten die veel te uitgebreid zijn en die beslist niet op de Kerkennah Eilanden worden toegepast. Sommige van die recepten willen zelfs dat je een Habanero chilipeper in de saus verwerkt. Ik kan de lezer geruststellen: op de Kerkennah Eilanden zijn geen chilipepers te vinden.

 

Ingrediënten

– 7 verse tomaten (in zo klein mogelijke blokjes gehakt)

– 3 eetlepels Tunesische Terra Delyssa olijfolie

- een teentje knoflook (fijngehakt)

– een theelepel komijn

- zout en peper naar smaak

 

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een kom en laat die minimaal een uur in de koelkast staan om die ingrediënten goed op elkaar in te laten werken. Sprenkel kort voor het serveren ter decoratie nog even wat olijfolie over de saus.

 

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

 


Over de schrijver

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

49,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews