Olijfolie en Vitamine K

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Het is nodig voor een goede bloedstolling, vandaar ook zijn afkorting: In het Duits betekent koagulation namelijk 'stolling'. Waarschijnlijk is deze vitamine ook nodig voor de aanmaak van botten (osteogenesis), omdat het calcium bindt. Muizen, die een dieet kregen met heel weinig vitamine K, bleken te korte en te dunne botten in hun poten te ontwikkelen[1].


Tekorten aan vitamine K

Een tekort aan Vitamine K kan leiden tot een verminderde bloedstolling en in ernstige gevallen zelfs tot meer bloedingen en problemen met het stollen van die bloedingen. Ook volwassenen, die langdurig antibiotica gebruiken, kunnen een tekort aan vitamine K krijgen, met een vertraagde bloedstolling tot gevolg.


Pasgeboren baby’s krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig.


Bronnen van vitamine K

Vitamine K1 ofwel phylloquinone zit voornamelijk in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Vitamine K2 haalt ons lichaam voornamelijk uit dierlijk voedsel, waarbij gevogelte en eieren veel betere bronnen zijn dan rundvlees, varkensvlees of vis. Een uitzondering op die laatste regel is natto, een van oorsprong Japans voedingsmiddel dat is gemaakt van door bacteriën gefermenteerde sojabonen. Het is dus geschikt voor vegetariërs.


Je snapt dus ook dat je door het eten van veel fastfood en weinig producten uit de bekende Schijf van Vijf in de problemen kunt komen. Een tekort aan Vitamine K kan immers leiden tot een verminderde bloedstolling en in ernstige gevallen zelfs tot meer bloedingen en een langere problemen met het stollen van die bloedingen. Ook volwassenen, die langdurig antibiotica gebruiken, kunnen een vitamine K-tekort krijgen met een vertraagde bloedstolling tot gevolg.


Vitamine K in Extra Vierge Olijfolie

Extra vierge olijfolie bevat, afhankelijk van de cultivar, gemiddeld 60 microgram (μg) per 100 gram. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine K1 voor volwassenen is 70 microgram (μg) per dag. Dat betekent dat een eetlepel extra vierge olijfolie over je salade al direct 54% van je ADH oplevert.


[1] Hirashima et al: Vitamin K converting enzyme UBIAD1 plays an important role in osteogenesis and chondrogenesis in mice in Biochemical and Biophysical Research Communications – 2024


Over de schrijver
Writer content creator!

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

49,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews