Tunesische sinaasappelsalade

Al eerder hebben we hier beschreven dat men in het Mediterrane gebied salades maakt van lokaal beschikbare ingrediënten. Dat is niet meer dan logisch, want in vroeger tijden kon men niet even naar de plaatselijke supermarkt wandelen om exotische producten af te rekenen bij de kassa.


[Sinaasappel-venkelsalade]


Slechts een paar ingrediënten zijn meestal al voldoende om een heerlijke, eenvoudig te bereiden en uiterst gezonde salade te creëren. Een voorbeeld is de sinaasappelsalade, die in Spanje bekend staat als ensalada de naranja en in Italië als insalata di arance. Spreek die twee namen eens zachtjes uit en je zult begrijpen dat er een behoorlijke verwantschap tussen beide talen moet zijn.

De Moren introduceerden sinaasappels al rond het jaar 720 in Europa in het door hen veroverde Zuid-Spanje, wat toen bekend stond als Al-Andalus. De grootschalige teelt begon pas in de 10de eeuw en daarvan getuigen nog steeds resten van complexe irrigatiesystemen. Vanuit Spanje verspreidde de sinaasappel zich over de regio en bereikte al snel het Italiaanse eiland Sicilië.

In beide gevallen bestaat de sinaasappelsalade in diens meest eenvoudige vorm uit dunne schijfjes (of partjes) sinaasappel, besprenkeld met voldoende olijfolie en verder op smaak gebracht met wat peper en zout.

Afhankelijk van de beschikbaarheid wordt deze salade veelal nog aangevuld met andere ingrediënten. De bekendste variant is die met venkel en dat wordt dan de sinaasappel-venkelsalade (Spaans: Ensalada de hinojo y naranja en Italiaans: Insalata di finocchi e arance). Een andere bekende variant is die met rode ui. In alle gevallen worden de ingrediënten dun gesneden en vermengd met de sinaasappelschijfjes. Naar smaak worden er vaak nog een paar zwarte olijven aan toegevoegd.


[Tunesische s'alata naranj]


Ook in Tunesië worden sinaasappels verbouwd en ook daar gebruiken ze die in een heerlijke salade, de s’alata naranj. Die salade bestaat traditioneel uit in partjes of schijfjes gesneden Tunesische sinaasappels, rode ui en olijven. Een dressing van citroensap en olijfolie hoort bij deze salade. Het is een gerecht dat perfect past bij gegrilde vis, al zal hij ook heerlijk zijn bij veel andere Mediterrane gerechten.

Ingrediënten:
- drie grote sinaasappels
- één rode ui
- 50 gram ontpitte zwarte olijven
- het sap van één citroen
- een handvol fijngesneden peterselie, koriander, munt of dille
- twee eetlepels Terra Delyssa extra virgine olijfolie
- zout en peper

Bereiding:
Ontdoe de sinaasappels en de ui van hun schil en snij de sinaasappels, de rode ui en de olijven in partjes of schijfjes. Strooi er het fijngesneden keukenkruid overheen en mix de hele salade.

Pers de citroen en meng het sap met de olijfolie. Voeg peper en zout naar smaak toe en meng het goed met een vork of kleine garde. Schenk de dressing over de salade,

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Over de schrijver

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

49,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews