Help, mijn olijfolie is gestold
15 maart 2022 
1 min. leestijd

Help, mijn olijfolie is gestold

Regelmatig krijg ik vragen of het een probleem is dat olijfolie is gestold. Of dat stollen misschien effect heeft op de kwaliteit of smaak.

Iedere plantaardige olie heeft een stolpunt, een temperatuur waarbij de olie van vloeibaar in een (min of meer) vaste vorm overgaat. Omgekeerd is datzelfde punt natuurlijk ook het smeltpunt.

Kokosolie, een plantaardige olie die voornamelijk uit ongezonde verzadigde vetzuren bestaat, heeft een smeltpunt van ongeveer 25oC. Dat betekent dat in de tropen het product zich als een olie gedraagt, terwijl het hier in Noordwest-Europa als een vet in de schappen van de supermarkt ligt. Een ander voorbeeld: Zonnebloemolie stolt en smelt bij -1oC.

Het stolpunt en smeltpunt van olijfolie ligt bij een temperatuur van -6oC, al kan dat een graadje meer of minder zijn. Het is natuurlijk een echt natuurproduct.

We kunnen de wat ongeruste consumenten geruststellen: Zowel de kwaliteit als de smaak worden niet nadelig beïnvloed door deze faseovergangen

Licht en hogere temperaturen zijn de echte vijanden van perfecte olijfolie. Olijfolie hoort daarom bewaard te worden op een koele, donkere plaats en bij dan voorkeur in een (niet of nauwelijks lichtdoorlatende) fles of blik.

Over de schrijver