Olijfolie en Oliezuur

Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet, zo meldt het Voedingscentrum. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.

In theorie klinkt zo'n advies eenvoudig, maar het vertelt niet hoe we die verzadigde vetten kunnen vervangen door onverzadigde vetten.


Het meest eenvoudige wat we kunnen doen om dat doel te bereiken is om meer extra virgine olijfolie in onze dagelijkse voeding op te nemen. Extra virgine olijfolie bevat veel oliezuur, wat ook bekend staat als cis-9-octadeceenzuur, oleic acid of oleïne.


FDA: Extra vierge olijfolie is gezond

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft in 2018 via een persbericht een nieuwe toegestane gezondheidsclaim bekend gemaakt: het consumeren van oliën met hoge niveaus aan oliezuur vermindert de kans op het krijgen van een hartinfarct. Zo'n 71% van alle vetten in extra virgine olijfolie bestaat uit dit enkelvoudig onverzadigd omega-9-vetzuur.


Uiteraard moet er diepgaand wetenschappelijk onderzoek worden verricht voordat een dergelijke claim wordt toegestaan. In één van die onderzoeken wordt extra virgine olijfolie wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Het maximale voordeel kan worden behaald bij een consumptie tussen 20 en 30 gram per dag. Het verband zou nog sterker kunnen zijn voor koudgeperste extra virgine olijfolie en het effect zou al in de vroege stadia van die ziektebeelden kunnen optreden[1].


Mediterrane dieet en extra vierge olijfolie

De consumptie van extra virgine olijfolie is een van de belangrijkste kenmerken van het zo geroemde Mediterrane dieet, dat bekend staat als het gezondste voedingspatroon ter wereld. Resultaten van een grootschalig vergelijkend onderzoek duiden op een algehele risicoreductie van sterfte door alle oorzaken (11%), cardiovasculaire mortaliteit (12%), cardiovasculaire voorvallen (9%) en beroerte (17%)[2].


Je ziet: als je gezondheid je lief is, gebruik je zo veel mogelijk extra virgine olijfolie in je dieet.


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  

Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿


[1] Donat-Vargas et al: Olive oil consumption is associated with a lower risk of cardiovascular disease and stroke in Clinical Nutrition – 2022.

[2] Schwingshackl, Hoffmann: Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies in Lipids in Health and disease – 2014.

Over de schrijver
Writer content creator!

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

49,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews