Olijfolie en Darmkanker

Er zitten nogal wat stofjes verborgen in extra vierge olijfolie. Veel van die stofjes blijken gezondheidsvoordelen voor de mens te hebben.


Hydroxytyrosol is één van die stofjes. Het is zelfs een van de meest bestudeerde stofjes, maar uiteraard zijn wetenschappers nooit tevreden met de bestaande kennis en blijven ze hydroxytyrosol onderzoeken.


Eén van die onderzoeken heeft recent een interessante nieuwe ontwikkeling opgeleverd. Het lijkt er namelijk op dat hydroxytyrosol de verspreiding van darmkanker kan helpen voorkomen[1]. We pakken de betreffende wetenschappelijke studie er maar even bij.


Het lijkt er op dat hydroxytyrosol een effect heeft op DNA-methylatie in bepaalde cellen. Methylering van DNA lijkt een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van bepaalde ziekten, zoals kanker, doordat het de expressie van bepaalde genen afremt.


Wetenschappelijk onderzoek, waarbij men testen deed met methyleringsremmers hebben in veel gevallen tot remissie van kanker geleid[2]. In het nieuwste onderzoek lijkt het dat hydroxytyrosol een remmend effect heeft op de endothelin receptor type A gene (EDNRA). Zie het als een soort 'schakelaar die 'aan' of 'uit' gezet kan worden.


Als we de resultaten van dit onderzoek verder bestuderen dan blijkt dat er slechts met cellijnen is gewerkt. Dat betekent dat men het effect van hydroxytyrosol op die cellijnen in vitro ('onder glas') heeft bestudeerd en zijn de resultaten van dit onderzoek niet direct van toepassing op het menselijk lichaam ('in vivo').

yakelos-olijfolie-gebruikers


Toch zijn de resultaten hoopgevend, want in Nederland krijgen bijna 9,000 mensen jaarlijks de diagnose dikkedarmkanker en meer dan 3,000 de diagnose endeldarmkanker.


Het was al bekend dat het consumeren van voldoende extra vierge olijfolie, waarin immers die hydroxytyrosol verborgen zit, de algemene gezondheid van de mensen kan verbeteren. Nu blijkt dat het misschien ook een effect heeft op het ontstaan of de (verdere) verspreiding van darmkanker.


Het is dus een goed idee om wat meer extra vierge olijfolie in je dieet op te nemen.


[1] Del Saz-Lara et al: Hydroxytyrosol decreases EDNRA expression through epigenetic modification in colorectal cancer cells in Pharmacological Research – 2023. 

[2] Kulis, Esteller: DNA Methylation and Cancer in Advances in Genetics – 2010.


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  


Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿

Over de schrijver
Writer content creator!

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

45,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews