recept-tomaten-vinaigrette

Tomaten zitten boordevol gezonde stofjes, zoals vitamines en mineralen. Maar de tomaat bevat ook lycopeen, waarvan gedacht wordt dat het een positieve invloed heeft op je gezondheid.

recept-tomaten-vinaigrette-yakelos-biologische-olijfolie


Lycopeen is een natuurlijk helder rood pigment en is een broertje van het oranje caroteen. In ons lichaam is lycopeen zowel een anti-oxidant, als een ontstekingsremmer en absorbeert bovendien ultraviolette straling.


Zo'n 65 miljoen jaar geleden werd de aarde nabij Mexico getroffen door een grote meteoriet. De gevolgen zijn bekend: de dinosauriërs stierven uit en de aarde werd jarenlang onleefbaar door de 'inslagwinter'. Zonlicht kon de aarde nauwelijks bereiken en daardoor kon de fotosynthese van planten bijna niet plaatsvinden. Planten moest zich dus aanpassen en de tomaat muteerde om lycopeen aan te maken[1]. Lycopeen maakt de fotosynthese namelijk mogelijk bij heel weinig zonlicht. Bovendien was de helderrode kleur van het pigment perfect om in de schemerwereld fruiteters te lokken om het zaad te verspreiden. Toen de omstandigheden weer normaal werden, vond de tomaat het niet nodig om de genen, die lycopeen aanmaakten, weer uit te schakelen.


Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen heeft een positief effect heeft op ontstekingswaarden in het lichaam. Die ontstekingswaarden lijken een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van welvaartsziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten[2]. Hoe lager die waarden, hoe beter het op de lange termijn voor je is.

recept-tomaten-vinaigrette-yakelos-biologische-olijfolie-schema


Het is dus een goed idee om meer tomaten aan je dieet toe te voegen en een tomatenvinaigrette is een heerlijke dressing om over je salades of pasta te gieten.


Ingrediënten:

- een eetlepel tomatenpuree

- twee eetlepels rode wijnazijn

- vijf blaadjes verse basilicum, fijn gesneden

- een teentje knoflook, fijn gesneden

- kwart theelepel suiker

- peper en zout, naar smaak

- 100 milliliter extra virgine olijfolie


Bereiding:

Doe de tomatenpuree, rode wijnazijn, basilicum, knoflook, suiker, zout en peper in een kom. Meng met een garde tot een gladde massa.


Voeg daarna de olijfolie per eetlepel toe en meng dit weer met de garde. Voeg de volgende eetlepel pas toe wanneer de vorige helemaal is opgenomen. Daardoor ontstaat een vinaigrette, een mengsel van olie en water. Aangezien die twee niet mengen zullen ze weer langzaam van elkaar gaan scheiden. Voordat je de tomatenvinaigrette over je gerecht uitgiet kun het nog even goed met de garde doorkloppen.


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.

We zijn verheugd om aan te kondigen dat we onze passie voor heerlijke olijfolie naar een hoger niveau tillen met ons gloednieuwe olijfolie-abonnement. Of je nu een fijnproever bent, een enthousiaste thuiskok of gewoon van een vleugje mediterrane smaak houdt, dit abonnement is speciaal voor jou!

bekijk hier het→ Olijfolie-abonnement

Over de schrijver

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

49,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews