Salade Niçoise

Er bestaat geen salade waarover zoveel culinaire ruzies bestaan als de Salade Niçoise. Deze salade is ooit ontstaan aan de Franse zuidkust, de Cote d'Azur ('de Azuurkleurige kust'), en is vernoemd naar de stad Nice.In zijn meest aanvaarde variant bestaat de Salade Niçoise tegenwoordig uit tomaten, plaatselijke olijven, rauwe jonge tuinbonen, rauwe jonge artisjokharten, hardgekookte eieren, radijsjes, groene paprika en is verder versierd met ansjovis uit blik. Het geheel wordt daarna op smaak gebracht met wat zwarte peper en voldoende extra virgine olijfolie. Maar ook gekookte aardappelen worden tegenwoordig soms in deze salade aangetroffen.

Zoals zo vaak bestond er geen vastomlijnd recept voor de Salade Niçoise, want de bewoners van de kust gebruikten simpelweg de ingrediënten die op een bepaalde tijd en plaats beschikbaar waren. De versie die aan het eind van de achttiende eeuw werd opgediend bestond slechts uit een combinatie van tomaten, ansjovis en olijfolie. Een eenvoudig gerecht voor arme mensen, zo meldt een oud kookboek.

Na verloop van tijd begonnen mensen meer en meer ingrediënten aan deze salade toe te voegen. In 1903 vond Henri Heyraud in zijn studieboek 'La Cuisine à Nice: en usage a l'Ecole Hoteliere de Nice et du Littoral' ('De Keuken van Nice: voor gebruik in de Hotelschool van Nice en de Kust') al dat er tomaten, ansjovis, artisjokken, olijfolie, rode pepers en zwarte olijven in zouden moeten zitten. De dressing bestond uit olijfolie, azijn, mosterd en tuinkruiden. Weer later werden er soms tonijn (in plaats van de ansjovis), gekookte aardappelen en sla aan toegevoegd.

In heel Frankrijk spreekt iedereen vol passie over eten en koken. Dat betekent dat ook iedereen een mening heeft over letterlijk ieder gerecht, al was het alleen maar om een verhitte discussie te kunnen voeren onder het genot van een glas wijn. De meningen over de Salade Niçoise schommelen tussen de traditionele versie en de moderne versie.

Wij denken dat de 'oerversie' het meest authentiek is: snij tomaten in plakjes, versnipper een paar ansjovisfilets (voor de zoute smaak) en sprenkel er voldoende extra virgine olijfolie overheen.

Maar ook een salade hoort met zijn tijd mee te gaan. De lekkerste Salade Niçoise is die welke jij het lekkerst vindt. Zo simpel is het.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Over de schrijver

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

49,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews