De Chemlali staat ook wel bekend als de Chemlali de Sfax en dat is al direct een duidelijke aanwijzing voor zijn herkomst . Sfax is namelijk een stad in Tunesië. De Chemlali is de meest aangeplante olijfboom in dat land en dat heeft een goede reden: de Chemlali heeft zich namelijk perfect weten aan te passen aan de droge weersomstandigheden. Zelfs onder de zinderende omstandigheden van de gloeiend hete Sahara weet deze variëteit zich nog goed te handhaven. Omdat de temperaturen gedurende de nacht tot het vriespunt kunnen dalen is de Chemlali ook redelijk bestand tegen vorst. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat de Chemlali behoorlijk tolerant is tegen zout, wat ook al een goede overlevingsstrategie is gebleken. Het is een zeer robuuste soort die al door de Feniciers en Romeinen werd gewaardeerd om zijn overheerlijke olijfolie.
Over Chemlali olijfbomen
De Chemlali olijfbomen kunnen enorme afmetingen bereiken. Eén enkele olijfboom kan, volgens verhalen, wel twee miljoen olijven opleveren die samen tot 1.000 kilo kunnen wegen. Maar als je vervolgens de rekenmachine ter hand neemt en berekent hoeveel zo'n olijf per stuk moet wegen dan kom je tot een ietwat verrassende conclusie: het is maar een hele kleine olijf.
Dat kleine formaat is natuurlijk eenvoudig te verklaren, want een olijf is botanisch gezien een bes. Omdat de boom zeer zuinig met water om kan gaan, heeft de olijf zich ook moeten aanpassen en is in staat te rijpen met maar heel weinig vruchtvlees om het zaad. Veel denken dat bessen zoet moeten te zijn om vogels te verleiden om die te ontstaan op te eten, maar dat is niet de officiële definitie van een bes. Een bes is simpelweg een omhulsel om het zaad te beschermen en dat klopt ook voor een olijf.
Overigens heeft het chronische gebrek aan water ook tot gevolg dat de Chemlali maar langzaam afrijpt. Uiteindelijk zal hij verkleuren tot een dieppaarse kleur.
Chemlali olijf olie oogsten
Dat de Chemlali maar een beperkte grootte heeft maakt het vervolgens lastiger om voldoende olijfolie uit die overvloedige oogst aan olijven te persen. De extra vierge olijfolie van de Chemlali heeft een zachte ietwat fruitige geur en smaak. Dat samen met een aangename bittere smaakje, gevolgd door een bekende peperachtige sensatie achter in je keel.
Qua samenstelling we kort zijn, want ook de Chemlali levert namelijk supergezonde olijfolie met een gehalte van 55 tot 59 procent aan het zo gezonde oliezuur. Deze olijfolie is geschikt voor dressings, maar kan ook dienst doen als olie om in te bakken. Al vind ik dat laatste een beetje zonde voor een goede olie.