De zuurgraad van olijfolie

De zuurgraad van olijfolie


Om maar direct met de deur in huis te vallen: de zuurgraad van olijfolie heeft niets te maken met de smaak, maar alleen met de kwaliteit van olijfolie.

Zolang de olijven nog aan de boom hangen zal de zuurgraad van die olijven 0 (nul) zijn. Die zuurgraad gaat onverbiddelijk omhoog indien de olijven beschadigd raken door ziekten of plagen, vorst of doordat de tijd tussen plukken en verwerken te lang is geweest.

                           Zuurgraad olijfolie Yakelos

De vrije zuurgraad (free acidity) wordt gedefinieerd als het percentage van vrije vetzuren (in grammen) per 100 gram olijfolie. Die vrije vetzuren zijn voornamelijk oliezuur.

Chemisch gezien is de aanwezigheid van deze vrije vetzuren te verklaren door een reactie (lipolyse), die start wanneer enzymen (die van nature aanwezig zijn in de pulp en pit van de olijf) in aanraking komen met de olie (die normaal opgesloten zit in een blaasje, de vacuole) als gevolg van beschadiging van de olijf. De olijfolie wordt door die reactie deels omgezet in oliezuur.

Het is dus direct duidelijk dat, hoe lager het percentage aan vrije vetzuren, hoe beter de kwaliteit van de olijfolie zal blijken te zijn.

De Europese Commissie heeft enkele definities vastgesteld om de consument duidelijk te maken welke kwaliteit olijfolie hoort bij welke zuurgraad.
Extra vierge olijfolie: 'Extra Maagdelijke' Olijfolie van de eerste persing. Olijfolie met een gehalte aan vrije vetzuren van niet meer dan 0.8 gram per 100 gram;
Vierge Olijfolie: 'Maagdelijke' Olijfolie met een gehalte aan vrije vetzuren van niet meer dan 2.0 gram per 100 gram;
Lampante Olijfolie: 'Lampolie'. Niet (meer) geschikt voor menselijke consumptie, maar werd (en wordt) gebruikt voor verlichting. Met deze benaming wordt iedere olijfolie aangeduid met een hogere zuurgraad dan 2.0%, inclusief Vierge olijfolie die is verontreinigd en niet meer aan de eisen voldoet.

                                             Olie lamp Yakelos

olielamp


Die 0.8 gram per 100 gram voor de extra vierge olijfolie betekent 0.8 procent oliezuur. Dat percentage is probleemloos te halen door iedere producent die een beetje zorgvuldig met zijn olijven om gaat. Het is dus geen wonder dat producenten van de hoogste (Premium) kwaliteit olijfolie dat percentage zo laag mogelijk proberen te krijgen. Kwaliteitsbewuste producten hebben recent zelfs een nieuwe standaard ingesteld, waarbij een olijfolie met een zuurgraad van onder de 0.3 procent als Ultra Premium mag worden aangemerkt.

Een percentage van 0.2 wordt gewoonlijk gezien als het praktisch uiterst haalbare voor producenten. Onze extra virgine Terra Delyssa olijfolie heeft een zuurgraad van minder dan 0.4 procent. Dat gehalte varieert ieder jaar en dat is het gevolg van de jaarlijkse neerslag, hoeveelheid zon, etc. Maar het is zo laag dat je zeker weet dat je een perfecte olijfolie in huis haalt.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie 
hier.

Over de schrijver

Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

49,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews