Olijfhout yakelos

                                                   

Olijfbomen hebben ieder jaar onderhoud nodig. Doe je dat niet, dan groeit hij ongebreideld door en bereikt de boom uiteindelijk zo'n hoogte dat het handmatig oogsten van olijven een probleem wordt. Zonder ingrijpen kan een olijfboom wel 40 meter hoog worden en dat is natuurlijk veel te hoog om die overheerlijke olijven te bereiken.


Met de meer dan 100 miljoen olijfbomen die een land als Tunesië rijk is heb je dus een enorme hoeveelheid hout. Wat te doen met al dat hout?

olijfbomen-tunesie-yakelos


Olijfhout is een harde houtsoort, dat fantastische kleurschakeringen heeft en prachtige nerven. Het hout heeft een hoge dichtheid en is daardoor zwaar, maar bevat niet of nauwelijks etherische olien. Als gevolg daarvan kan het zichzelf niet voldoende beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Olijfhout is kwetsbaar voor aantasting door insecten en is niet geschikt voor de vaak vochtige omstandigheden in ons klimaat. 


Als je ooit in het Middellandse Zeegebied geweest bent dan heb je vast wel oude olijfbomen gezien. Die hebben een altijd kronkelige, gedraaide stam en takken, waardoor er geen mooie, rechte planken van gezaagd kunnen worden.


Als gevolg van al deze redenen is olijfhout alleen toegepast wordt bij de productie van wat kleinere binnenmeubels en houten gebruiksvoorwerpen als snijplanken, schalen en slabestek. Het gevolg van deze beperkte toepassingsmogelijkheden is dat er internationaal gezien nauwelijks handel is in olijfhout.  


Om de olijfhouten planken mooi te houden raden wij aan om ze tweemaal per jaar in te wrijven met wat olijfolie. De hygiënische eigenschappen van het hout worden op die manier onderhouden en u weet zeker dat u nog jaren kunt genieten van prachtige planken. 


Wij van Yakelos hebben een prachtig assortiment samengesteld van serveerplanken. Zie snel hier.


Over de schrijver


Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten?

Klik dan op het Trustpilot logo 

 trist piloot yakelos

yakelos trustpilot reviews


Onze Gezonde & biologische olijfolie

20,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken 


35,-

gratis verzending


Gezond en van de hoogste kwaliteit Biologisch


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken

45,-

gratis verzendingBundel  Aanbieding


Ideaal voor dagelijks gebruik zowel koud als warme gerechten 


Zeer geschikt om mee te koken